Geplaatst op
Wanneer je thuis werkt, dan is het niet onmogelijk dat er een letselschade geval is. Hoe kan dit gebeuren? Bijvoorbeeld gestruikeld over een of ander object. Wie is hier nou eigenlijk voor aansprakelijk? In deze blog nemen we met je door.
Wanneer is de werkgever aansprakelijk?
Wanneer je thuis werkt kan het dus gebeuren dat je een letselschadeongeval heb. Het is dan belangrijk om te kijken wie er aansprakelijk is. De enige manier om de werkgever aansprakelijk te stellen is om te kijken of het ongeval te verbinden is met de plicht van je werkgever om te zorgen voor een goede werkplek. De vraag is dus of de werkgever een goed bureau en stoel heeft aangeboden bijvoorbeeld. Wanneer je aan het werk bent en er gebeurt iets, bijvoorbeeld het bureau klapt in elkaar en je hebt je handen ergens tussen, om maar eens een dwarsstraat te noemen, wanneer dit bureau door jouw werkgever is geleverd en geïnstalleerd en wel op een foutieve manier waardoor het ongeluk ontstond, dan is het eenvoudiger om de aansprakelijkheid bij je werkgever neer te leggen. Wanneer jij tijdens werktijd struikelt over een wasmand in de woonkamer, dan wordt het een heel ander verhaal. Letselschade is dan vrijwel niet op de werkgever te verhalen.
Wanneer ben je zelf aansprakelijk voor letselschade?
Wanneer je aan het thuiswerken bent, dan is het belangrijk dat je op een ergonomische manier kunt werken, daar moet je werkplek dus op ingericht zijn. Je werkgever moet er op toezien dat dit gebeurt. Wanneer jij de adviezen van je werkgever niet opvolgt, bijvoorbeeld door de speciaal ingerichte werkplek qua instellingen te veranderen, en je daardoor last krijgt van lichamelijke klachten door overbelasting van polsen of armen, dan ben je zelf aansprakelijk. Dus in principe overal waar je bewust afgeweken bent van de richtlijnen.
Conclusie
In principe is de verantwoordelijkheid van de werkgever in gevallen van letselschade alleen te relateren aan de werkplek, bijvoorbeeld of deze al dan niet veilig of ergonomisch was. Dat is het terrein van de werkgever. Je zou kunnen stellen: hoe groter de invloed van de werkgever, hoe groter de aansprakelijkheid. Aangezien de werkgever niet veel invloed heeft in het woonhuis en de werkkamer, zal zijn aansprakelijkheid ook niet groot zijn. Hij of zij kan simpelweg niet de controle uitoefenen zoals dit wel kan op kantoor.